Stabilirea si Colectarea Creanţelor Fiscale: Array - Pohrib, Daniela (Danubius Working Papers, 2020)
Colectarea creanțelor fiscale datorate bugetelor locale reprezintă o prioritate în cadrul execuției bugetare, care constă în realizarea veniturilor în termenul și cuantumul stabilit și efectuarea cheltuielilor conform destinației prevăzute. Realizarea veniturilor în cuantumul prevăzut reprezintă un imperativ legal, fiind de interes în cadrul execuției bugetare, pe langă necesitatea atingerii nivelului programat, și realizarea de venituri superioare celor stabilite. În același timp, efectuarea cheltuielilor conform destinației prevăzute și aprobate în bugetul general consolidat reprezintă o obligație legală. Ambele etape sunt crucial importante deoarece numai transpunerea lor concomitent în practică este de natură a asigura finanțarea activităților și buna funcționare a instituțiilor publice și evitarea situației de criză financiară sau insolvență.