Galații-topos întru Dunăre, forma mentis între spiritus loci și paradigma europeana: Array - Felea, Gheorghe (Danubius Universitas, 2021)
Fiecare loc de pe pământ-scria Nicolaie Iorga- are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea, ca s-o auzi și un dram de iubire, ca s-o înțelegi. Bineînțeles, toposul Galați își are povestea sa, condensată în spiritus loci, iar gălățenii și-au dobândit în timp o identitate, o forma mentis, care, împreună, în diacronie, au devenit o emblemă pentru orașul de la mila 80 a Dunării, au generat ample discuții, care s-au concretizat în apariția unor lucrări dedicate acestei teme. Totuși, trebuie recunoscut că, până acum, nu a apărut o lucrare de referință, care să cartografieze spațiul mental gălățean și să decodeze fizionomia spirituală locală.