Troia în creația lui Valeriu Matei – portalul oglindirii prezentului în confruntările dintre secole: Array - Fonari, Victoria (Danubius Universitas, 2021)
Poeziile lui Valeriu Matei adună într-un liant o rescriere a poemelor homerice într-un alt gen. Grandoarea epopeii îşi lasă amprenta în lirica sa. Imaginea lui Homer este transpusă în standardele frontierelor de milenii. Scriitorul percepe războiul troian, la fel ca o intermediere de timp: până la război şi după.