Franturi din viata unui om - Pusca, Benone (Danubius Universitas, 2023)
Trecerea familiei lui Benone la categoria sociala chiaburi, l-a urmarit de-a lungul timpului, zadarnicindu-i orice propunere de avansare, la niveluri inalte. “Tin minte, dar cum sa uit acest lucru, ca “prietenul meu Chirita” se considera indreptatit sa-mi aminteasca acest lucru de cateva ori pe an”. Dosarul personal, prin care toata lumea intelegea existenta unui dosar de cadre, l-a terorizat, pe Benone, intreaga lui viata. Desigur, o viata care a fost exemplara. Niciodata Benone nu a intarziat la serviciu, iar lucrarile sale ajungeau la timp, acolo unde erau cerute. Nu putea sa amane lucrarile de astazi pe maine, fiind un om constiincios si, mai ales, educat in spiritul muncii; de fapt al dragostei fata de munca. El considera ca munca da sens vietii, de multe ori transformandu-l pe om, chiar sub ochii nostri, ai tuturor. E drept, “Munca l-a creat pe om!”, spun filozofii, dar si cercetatorii din alte domenii. Cum ar fi, de exemplu, cei din domeniul biologiei, care fara sa excluda factorul timp, considera ca intrebuintarea diferitelor organe, cum ar fi creierul, fac din om un creator, de la o etapa la alta, tot mai perfectionat, tot mai apt pentru adaptare si inventivitate. Despre toate aceste lucruri le vorbea, uneori, subalternilor, care isi uitau atributiile. Nu-i certa, dar facea aluzie mereu la aceste teorii, iar cei vizati isi dadeau seama ca, intr-un fel, au intrat in vederile “sefului”, care nu le-o spune direct, ci glumeste, amintind de acele precepte.