Cultura locala nationala universala - Lates, Gheorghe (Danubius Universitas, 2023)
Nu intentionam sa intram in semantica conceptului de cultura. Deja sunt peste 100 de definitii ale acesteia, incat una in plus n-ar clarifica in vreun fel bazinul semantic al acesteia. Preferam, de aceea, acceptia sociologica a acesteia care precizeaza ca tot ce e produs al invataturii intra in sfera culturii. Sunt, in consecinta, reactii innascute si gesturi care se invata. Ne gandim, de pilda, daca mersul biped e o reactie innascuta sau se produce ca efect al invatarii. Trecerea copilului de la mersul pe banci la cel biped e mai degraba o reactie invatata de la adulti / cu ajutorul adultilor, ulterior acesta va folosi mersul biped in mod constant si cel pe branci doar in mod accidental. Cum mersul biped difera de la o persoana la alta, se naste firesc intrebarea daca acesta nu e influentat de cultura locului, de asumarea unor deprinderi precum mersul cu caldarea plina cu apa pe cap sau purtarea cobilitei cu cele doua papornite pe umeri, ambele reclamand un antrenament intensiv, deci sunt achizitii culturale si nu realitati instinctuale.