Addenda Editorului: Array - Lates, George (Danubius Universitas, 2022)
Aparent, Alexandru Macedonski nu pare a avea legaturi de durata cu istoria locala a Galatiului si a Dunarii de Jos. Biografii sai au identificat cateva elemente biografice semnificative, dar nu le-au subsumat unei astfel de componente geografice, cu relevanta pentru arealul nostru cultural. Cea dintai componenta vizeaza perioada cu care tanarul poet isi asuma o optiune liberala, convins fiind ca mostenirea pasoptista, a sa si a familiei sale, il indicau ca fiind o persoana careia statul trebuia sa-i arate recunostinta. Drept consecinta cere sa i se acorde onoruri administrative pentru care nu avea nicio experienta practica. Astfel, drept recompensa ca nu a fost trecut pe listele liberale pentru Camera, devine disident si ataca virulent regalitatea si partidul liberal. Disidenta ii reuseste si obtine cateva functii publice, precum cea de director al Prefecturii judetului Bolgrad, apoi al Prefecturii Silistea Noua, ca in final sa fie numit in 1879 administrator al plajei Sulina. La o privire atenta, toate aceste onoruri administrative se circumscriu arealului Dunarii de Jos, ceea ce-l plaseaza in zona de interes a istoriei locale.