Ion Barbu sau Asumarea Orfismului. Poezia unei Geografii Sacre: Array - Mihai, Ionela (Danubius Universitas, 2022)
Adept al volumului unic, de sorginte mallarmeana, al unei carti rezumative, eterne si irepetabile, care contine „explicatia orfica a lumii”, Ion Barbu isi contureaza un topos poetic inedit, o cale de acces spre miracolul grec, inchisa in hieroglifele poemelor sale reunite intr-un volum cu o orchestratie semantica aparte, „Joc secund”. „Natura planetara” vizionara, capabila sa perceapa tot ceea ce se afla dincolo de concret si sa stabileasca relatii intre elementele intregului kosmos, observand ansamblul, intregul, vocea lirica a poetului matematician proiecteaza un construct poetic inedit, populat cu lumi posibile, materializate in paradisuri investite cu alt sens de noul Orfeu.