Cum se Citeste Textul Filosofic: Array - Munteanu, Cristinel (Danubius Universitas, 2022)
Inainte de toate, ne putem intreba daca mai are rost sa citim astazi texte filosofice. Exista (de ceva vreme) o prejudecata potrivit careia stiintele trebuie sa devina autonome, sa-si gaseasca drumul propriu, eliberandu-se de filosofie. Aceasta este o idee gresita, deoarece filosofia este tocmai stiinta care ofera principiile fara de care celelalte stiinte nu se pot fundamenta. Altfel spus, filosofia este baza oricarei stiinte. De altfel, Kant, in mica sa Logica aparuta in anul 1800, vorbea despre „eruditia ciclopica” a stiintelor carora le lipseste „ochiul filosofiei”2.